De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1 procent lager op 349,92 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 531,86 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,1 en 1,4 procent. Op de Zuid-Europese aandelemarkten waren de verliezen nog groter. Milaan zakte 2,3 procent en de hoofdindex in Madrid leverde 2,4 procent in.

Het parlement van Cyprus komt maandag in spoedzitting bijeen om te stemmen over het reddingsplan. Het plan, dat voorziet in noodleningen ter waarde van 10 miljard euro, heeft tot grote commotie geleid. Het betalingsverkeer op Cyprus is tot nader order stilgelegd. Zaterdag kwam er een bankrun op gang toen bleek dat spaarders flink mee gaan betalen aan het reddingspakket. De Cypriotische regering zou daarom inmiddels werken aan een aangepast plan. Ook blijven de banken in Cyprus mogelijk langer dicht.

Bescherming

Het besluit om spaarders mee te laten betalen aan de financiële reddingsoperatie voor de eilandstaat heeft de relatieve rust rond de schuldencrisis bruut verstoord. Volgens kredietbeoordelaar Moody’s hebben Europese politici met hun besluit laten zien dat de bescherming van spaarders en andere schuldeisers van banken in Europa steeds minder voorstelt.

Vooral de financiële aandelen stonden onder druk. In de AEX verloren ING en Aegon respectievelijk 3,7 en 2,4 procent en waren daarmee de grootste dalers. In de MidKap zakte Delta Lloyd bijna 3 procent. In Parijs daalde de grootste Franse bank BNP Paribas 2,8 procent. Ook in Duitsland, Italië en Spanje moesten de bankaandelen flink inleveren. Deutsche Bank, UniCredit en Santander verloren tussen 3 en 5 procent.

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming, dat sinds maandag deel uitmaakt van de MidKap, stond onderaan in het middensegment met een verlies van ruim 4 procent. Technisch dienstverlener Imtech, die de plaats van baggeraar Boskalis heeft ingenomen in de AEX, verloor ruim 1 procent.

Het besluit om spaarders deels op te laten draaien voor de noodsteun aan Cyprus woog ook op de euro. De eenheidsmunt was 1,2940 dollar waard. Eerder op de ochtend zakte de euro tot onder de 1,29 dollar. Dat was het laagste niveau van dit jaar. Bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag was de euro nog 1,3061 dollar waard.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 92,34 dollar per vat. Brentolie werd ook ruim 1 procent goedkoper, op 108,64 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl